Máte dotaz? Volejte 603244226 nebo pište na dotazy@topgal.cz (Po-Pá 8 – 16 hod.)

Co dělat, když se vaše dítě strojí jinak

Topgal | 29.05.2020 in BLOG

výprodej

Základní rada zní, nechte ho být. Vzpomeňte i sami na sebe, když vás rodiče nutili nosit rýžkované punčocháče nebo kousavé svetry. Nedělejte stejné chyby, jako dělali oni. Dnešní oblečení sice je nepochybně kvalitnější a vaše dítě nemůže mít vždy jen to nejdražší, čím je ale starší, tím intenzivněji potřebuje vyjadřovat svoji osobnost. Neomezujte jej, jenom ho korigujte. Platí totiž jednoduchá úměra: čím víc dítěti nějaké oblečení zakazujete, tím víc po něm touží.

Pokud vaše ratolest zatouží mít modré vlasy, je vždy rozumnější pomoci mu zvolit barvu, která nepoškozuje vlasy a nechat ho ostříhat od dobrého kadeřníka, než dosáhnout situace, kdy si vlasy obarví dítě samo doma v koupelně.

Uvědomte si tři následující věci:

  • U dospívajících je normální, že se chtějí lišit od generace rodičů a bouřit se. Bylo to tak vždy a bude tomu tak i nadále.
  • Je to vaše dítě, ne vy, kdo se novým vzhledem prezentuje. Chce-li být vaše dítě středem pozornosti, vás se to v podstatě nemůže dotknout.
  • Mladí jsme jen jednou. Vždy je lepší, pokud dítě bude v pubertě vypadat jako blázen, a později se smát vlastním fotkám, než když budou mít pocit, že jim bylo něco odpíráno a budou nevybouřeni po zbytek života.

výprodej

Zároveň však stanovte určité hranice. Ve škole a mezi kamarády například umožněte svému dítěti plně popustit uzdu jeho kreativitě, do divadla jej v maskáčích nepusťte. Naučte jej zkrátka a dobře oblékat se podle situace.

Jiná situace nastane ve chvíli, kdy si váš potomek zvolí natolik kontroverzní image, že se s ní nedokážete vyrovnat. Pokud máte doma mladíka s metrovým čírem ověšeného řetězy, vysvětlete mu, že sice respektujete jeho styl, ale nepřejete si, aby byl spojován s vámi. Dohodněte se například, že jdete-li spolu po městě, bude upravený tak, aby nepřitahoval zbytečnou pozornost. Za to mu slibte, že nebudete nijak omezovat jeho vzhled ve volném čase.

Podobně také můžete řešit problém, který může vzniknout u babiček a podobných instancí. Pokud se babička prostě odmítne smířit s tím, že její vnuk má vlasy po ramena, dohodněte se, že u babičky bude mít vlasy upravené a učesané tak, aby vypadali co nejdecentněji.

Existuje však několik limitů, které by vaše dítě nemělo překročit. Prvním z nich je móda, která přímo ničí lidské zdraví. Extrémně vysoké podpatky, tašky nošené na jednom rameni nebo extrémně úzké kalhoty mohou dítěti způsobit vážné zdravotní potíže. Rodiče by neměli dopustit, aby si dítě ničilo tělo jenom kvůli módnímu výkyvu.

Ať už vaše dítě nosí kalhoty s rozkrokem u kolen, nebo se obléká jako na gotický ples, pokládejte si otázku, proč to dělá. Může jít o snahu odlišit se anebo také přiřadit se k určitému myšlenkovému směru. Existují značky oblečení (například Lonsdale nebo Nibelung) jsou často spojovány s neonacistickými kruhy. Snažte se zjistit, proč váš potomek nosí to, co nosí, a pokud se jedná o nějakou “nebezpečnou” ideologii, snažte se s dítětem o ní diskutovat.